top of page

Miről szól a biográfiai konzultáció?

Frissítve: 2022. szept. 23.

A Biográfia-készítés, biográfiai konzultáció az antropozófus gyógyászathoz kapcsolódó coach-módszer. Az ember életútját tekinti végig, a fogantatástól a jelenig, és kitekint a jövőbe is. Ha szeretnél biográfiai konzultációt kérni tőlem, és/vagy elkészíteni a teljes biográfiádat, várlak szeretettel. Személyesen (Újpesten), és online is.

A biográfiai munka, életút-elemzés, konzultáció által az ember: • megismerheti, hogy milyen belső céljai – motivációi vannak • felismerheti mi a küldetése • felfedezheti eddig ismeretlen képességeit • lehetőséget kaphat, hogy egy új módon találkozzon önmagával • döntési helyzetekben orientációt – iránymutatást adhat • segíthet az életkrízisek, problémák, betegségek megértésében • szokásait, gondolati és viselkedési mintáit megismerheti • a biztonságot nyújtó meggyőződéseket felismerheti, azokat megkérdőjelezheti. A biográfia munka célja többszörös: • az egyéni, individuális fejlődést elősegítse, támogassa, és lehetővé tegye, hogy az ember képes legyen párbeszédet folytatni saját életének az eseményeivel • az ember képes legyen megtalálni, felvenni az élete fonalát és meglátni, hogy ez hova vezethet • az ember fejlődési lehetőségként tudjon tekinteni azokra a krízisekre, melyek az életében megjelentek • elősegítse, hogy az ember meg tudja találni, meg tudja látni az élete értelmét és legyen képes megerősíteni a jövő alakító erőit • segíthet az embernek, hogy legyen bátorsága szembenézni a jövőjével és új irányt tudjon adni az életének, ezáltal lehetőséget kaphat, hogy új módon tudjon tenni • a szellemi iskolázást segítse – kiemelve a "küszöbőrrel" való találkozást

Az antropozófus gyógyszatban, és több antropozófus klinikán használják a biográfiai munkát, példaként a németországi Klinik Arlesheim honlapjáról álljon itt az ismertető:

„Biográfia munka és pszicho-onkológiai kezelés Ha az embert egy krízis vagy egy nehéz betegség hirtelen kirántja a mindennapok rutinjából, akkor fájdalmakkal és feltörő érzésekkel kell számolni, és néha még a kétségbeesést sem lehet elkerülni. Az ilyen kitörésekben azonban egy lehetőség is rejtőzik, mert lehetőséget ad elgondolkodni az élet lényeges kérdésein, az életet más szempontokból is megnézni, újjá alakítani.

Ilyenkor azt kell megkérdezni, hogy milyen volt az az élethelyzet, amiben a betegség fellépett, mert az ember általában egy olyan helyzetben lesz beteg, amikor egy lelki változás léphetett volna fel és ezt a helyzetet az ember vagy elmulasztotta, vagy az túlhaladottá vált. Ezt a helyzetet pontosan megvizsgálni, a szokásokat, a gondolati és viselkedési mintákat megismerni, a biztonságot nyújtó meggyőződéseket megkérdőjelezni, ezekből tanulni és valami új felé nyitottá válni – ezeket nevezzük az egészségért való munkának.

Ha sikerül egy kérdező és nyitott hozzáállást a betegséggel szemben kialakítani és fenntartani, akkor ezáltal az ember egy olyan aktív tartást tud a betegséggel szemben kialakítani, amiben a biográfiai munka egy segítséget jelent, és a betegség egyben a biográfiai fejlődés katalizátorává válik.

Ki vagyok én? Hogyan tudok a másik emberrel kielégítő kapcsolatokat felépíteni? Mi a feladatom? Ezek mögött a kérdések mögött, amit igen sok ember tesz fel magának, az a vágy rejlik, hogy megtaláljuk az életünk célját és értelmét, valódi találkozásokat élhessünk meg az emberekkel és összekapcsolódhassunk a saját kreatív gondolkodásunkkal.

A biográfia munka abból az emberi szükségletből indul ki, hogy magamat és az életemet jobban meg tudjam érteni. Egyaránt hasznos az egészséges és a beteg emberek számára és azoknak, akik az életüket és a saját fejlődésüket a saját kezükbe akarják venni.”

A biográfia munka során ezekre a kérdésekre minden ember saját maga adja meg a választ!

0 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page