top of page

A múlt, a jelen és a jövő a Biográfia tükrében


Ami mögöttünk van, azt valamennyire ismerjük. A megélt éveinket a saját magunk és mások emlékeiből össze tudjuk rakni. Sokan nem emlékeznek sok mindenre az eddig megélt éveikből, de a Biográfiájuk készítése közben olyan segítő kérdéseket kapnak, amiktől sok-sok elfeledett emlék felszínre kerül. Jó is, rossz is. Elkezdjük ezeket az emlékeket, történeteket megvizsgálni, és sokszor már attól más megvilágításba kerülnek, hogy másképp beszélgetünk róla, mint eddig.

Sokaknak vannak rémisztő történeteik, emlékeik. Ezeket is a helyére tudjuk tenni, és másképp megnézni, mint ahogyan eddig tekintettünk rá. Ettől a mozzanattól minden más megvilágításba kerülhet. A "másképp megnézni" elv az antropozófia, a biográfia-készítés, a Sorskönyv és Eric Berne munkássága, valamint a rendszerállítás, a Hellinger-féle családállítás törvényszerűségei és tapasztalatai alapján is történik. Az élet törvényeit vesszük alapul, és ez a szemlélet igen gyakran, szinte mindig más megértésbe hozza még a legrosszabbat is, amit megéltünk.

Így haladunk előre, a megismerés - megértés, megbocsátás - megváltoztatás útján.

Elérkezünk a jelenhez. Amely cipeli magában a múltat. Ahogyan a múltat átértékeljük, úgy változik meg a jelen is. A rossz sorsból jó sorsot tudunk alkotni. Megváltoznak a terheink, az emlékeink súlya, szövetségeseket keresünk és találunk, akik az Élethez kötöttek, kötnek bennünket.

Elkezdünk élni.

Vajon a jövőre milyen hatással van mindez? Lehet-e a jövőt "megjósolni", előre felkészülni arra, ami még vár ránk?

Igen, a biográfia-készítés során az egyik leginkább felemelő érzés, hogy hatással lehetünk a jövőnkre. Nem kell úgy gondolni az előttünk álló évekre, mint a nyári zivatarból váratlanul lecsapó villámra, mert a biográfiánk készítése közben megtanuljuk az élet és a sorsunk valódi szépségeit, törvényszerűségeit, akadályait, emelkedőit, nehezebb és könnyebb időszakait.

Lérejöhet az "Amor fati", beleszerethetünk a saját sorsunkba, akkor is, ha sok nehézséget, fájdalmat, szenvedést tartogatott eddig.

Amit a múltunkért teszünk, amit a jelenben döntünk és cselekszünk, az nagy hatással van a jövőnkre. A sors, a karma nem egy vak végzet, hanem a döntéseink és cselekedeteink logikus következménye. És nem csak hoztunk, hanem viszünk is karmát a következő életre...

Ki tud ma már bölcsen dönteni és cselekedni? Ki tud bölcs tanácsokat adni az életünk fontos döntései előtt? Kiutat keresni az útvesztőkben?

Nagyon kevesen. De azok, akik a biográfiájukat elkészítik, megtalálják ennek a bölcsességnek a forrását. Úgy ismerik meg, és alakítják át az életük eseményeit, hogy az a jó sorsra tegye őket alkalmassá. Olyan életszemléletre, amely segít abban, hogy lecseréljük a kapott-hozott-szerzett puttonyainkat a jó sorsunk irányába vivő tapasztalatokká, erővé, átalakító képességgé és előrelátássá.

20 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page