top of page

Szerelem, szenvedély, ösztönök...

Frissítve: 2022. szept. 23.

Párkapcsolati és önismereti coaching velem, a kiegyensúlyozott szerelmi és szexuális élet megéléséért. Személyesen (Újpesten) és online is. Várlak szeretettel!

Sok probléma a szexuális, szerelmi, párkapcsolati életünkben ott keletkezik, hogy nem tudjuk, valójában mi irányít, mi késztet bennünket egy párkapcsolatra.

A vágyaink? Az ösztöneink? Az érzelmeink? A kémia?

Fontos tudni, milyen vagyok, ki vagyok ösztönlényként és vágy-lényként. Milyen szexuális fantáziáim vannak, és azokkal mit kezdek? Honnan erednek? Milyen hatása van rám a hormonrendszeremnek? Mi uralkodik rajtam, bennem, és hol van az én saját akaratom? Ebből mi megengedhető, és mi az, amit később nagyon meg fogok bánni?

Például előfordulhat életünk során, hogy a saját nemünk egyik tagjával keveredünk szexuális kalandba. Ettől már melegek vagyunk? Nem, nem leszünk melegek attól, ha egy-egy leszbikus vagy homoszexuális kaland megesett velünk.

A pszichoszexuális út, fejlődés során előfordulnak ilyen kalandozások - éppen arra jók, hogy megtudjuk magunkról, milyen a nemi irányultságunk, mi minden rejtőzik a nemi identitásunk ajtaja mögött. A kamaszkorban, lányos vagy fiús közegben élve, nem lehetetlen, hogy egy-egy elcsábulás erejéig megtörténik az ilyen kaland. Sokan szégyenként hordozzák utána egész életükben, rettegve attól, hogy ezáltal már “melegek” lettek.

A szexuális önismeret során, ha felszínre kerül ilyen kaland, akkor a helyére tudjuk tenni, meg tudjuk határozni, hogy mennyire tartozik a nemi identitásunk egészébe a saját nemünk iránti vonzalom. És a legfontosabb: a szégyen is a helyére kerül ezáltal, legalábbis egy jó szakember kezében.

Ha viszont egész életünkben, bőven felnőtté válva is, csak az ösztöneink és a vágyaink irányítanak bennünket, ebből sok baj és fájdalom származhat. Talán a férfiak jobban kiszolgáltatottak a hirtelen feltörő vágyaiknak - hacsak nem egy tudatos férfiról beszélünk, aki végig járta/járja az önismeret szexuális lépcsőfokait is, és tisztában van a saját vágyaival és ösztön-életével. Megtanulja irányítani a szexuális vágyait, és nem a vágyai irányítják őt.

A mai világunkban nagyon sok minden a szexről szól, de nagyon kevés az önismerettel, önuralommal, felelősséggel, ésszel és tudatossággal megélt szexről.

Keveset tudunk az intimitásról, a szexuális önismeretről, a szexuális jogokról, a másik nem testi-lelki igényeinek az ismeretéről, tiszteletéről, az alkalmi és az elköteleződött kapcsolaton belüli felelősségről, a szexuális kultúráról, amely nem csak a pozíciók változatosságában, hanem a női és férfi szerepeink minél jobb működtetésében is megnyilvánul.

Sokaknál nem is működik az örömteli szexuális élet - és nem a szexuális zavarok miatt, hanem mert nem tudják megélni azt, amit az élet kínál számukra ezen a téren. Annyi szex nélkül élő pár, vagy szex nélkül élő szingli talán sosem volt, mint manapság - miközben a lehetőségek elvileg minden irányban nyitottak. Akár az információk, a tudás megszerzése, akár az ismerkedés, új kapcsolatok megtalálása területein. Mégis, a magányosság és szex-nélküliség óriási probléma!

Hogyan lehet változtatni ezen?

Ismerjük meg önmagunkat szexuális lényként, mi-hogyan működteti a hormonjainkat, a testünket, vágyainkat, mi lehet az akadályaink oka, és milyen megoldások léteznek a szexológia tudományából. Ez az egyik legszebb kaland, amibe belefoghatunk - önmagunkba fektetni a szerelmi élet terén, az egyik legjobb befektetés.

16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page