top of page

Az ember öngyógyító ereje


Sokat hallunk erről a fogalomról, de nem mindenki tudja elképzelni, hogyan működik az öngyógyító erőnk. Az emberi test és lélek rendelkezik egy olyan láthatatlan, sok tekintetben megfoghatatlan és megmagyarázhatatlan erővel, amellyel például minden egyéb beavatkozás nélkül összeforr a törött csont, vagy begyógyul egy seb a testünkön. Ugyanígy a lélek töréseit és sérüléseit is "öngyógyítjuk" - de miért van akkor szükség a külső segítségre is?

Az öngyógyító erő megértéséhez egy fontos sejtfunkciót is ismernünk szükséges. Az elöregedett, sérült, degeneratív sejteket, illetve a kórokozókat, betolakodókat kétféle módon ismeri fel és távolítja el az öngyógyító folyamat. Az egyik a sejt ön-megsemmisítő, a programozott sejthalál - apoptozis - képessége, amit az elmúlt években különösen nagy figyelemmel vizsgálnak, kutatnak. A másik az immunrendszer védelmi és támadó képessége, amellyel a kórokozókat és degeneratív folyamatokat szabályozza. Mindehhez sok egyéb élettani és lelki funkció is szükséges, hogy a testünk és a lelkünk mindig tettre kész legyen az egészséges állapot fenntartásában.

Mik azok a tényezők, amik erősítik a szervezet öngyógyító folyamatait?

- Táplálkozás

- Folyadék-fogyasztás

- Légzés

- Alvás

- Mozgás

- Mentális állapot

- Stressz-kezelés

- Szociális kapcsolatok

- Az érzékszerveink "jóllakatása": jó ízek, jó illatok, érintés-masszázs, látvány, hallás kényeztetése

- Gyógynövények és természetes gyógymódok használata

- Harmónia

- Bioritmus

- Jóllét

- Kreativitás

- Élethosszig tartó tanulás

- Lélek-melegítő dolgok megélése

- A művészetek élvezete

- A Természettel való együttélés, természet-ismeret

- A Természet és az Élet törvényeinek tisztelete

- A "slow, flow, now" elveinek alkalmazása - a lassan, élvezettel, áramlással, itt és most megéléssel élés minél több területen való élvezete

Sok fontos tényezőt hozzáírhatnék még a listához, amit egyfajta csekk-listaként is használhattok. Akikkel az antropozófus szemlélet és a természetes gyógymódok elvei alapján életmód-tervet készítünk, példál a Pozitív Egészség Program, vagy az U-Health program segítségével, azokkal a kedves vendégeimmel ezeken a pontokon haladunk egyre tágabb és mélyebb körben a testi-lelki egészség, stabilitás, általános jól-lét felé.

Az életmód- és egészség coaching során pontról pontra haladunk előre az életed különböző területein, és igyekszünk jó megoldásokat találni az erősödés, harmónia, boldogulás felé. A kurzusok testi, lelki és táplálkozási állapotfelméréssel kezdődnek, és folyamatosan bontják ki a saját életed lehetőségeit, amelyekkel egyre jobbá teheted az életed. A folyamatban a tanácsadód, kísérőd, társad vagyok, teljes elkötelezettséggel a céljaid megvalósításában.

22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commenti


bottom of page