top of page

Úszol a tennivalókban? Így alakíthatsz ki megoldási stratégiát


Praktikus ötleteket szeretnék javasolni számotokra a "körmömre égett a sok elmaradt feladat" érzésben.

Sokan úszunk a sok tennivalóban, ezért egy kis segítség ahhoz, hogyan lehet haladni az elmaradt munkákkal, hogyan lehet okosan beosztani a feladatokat, amik előttünk állnak.


1. Írd össze, milyen feladatok állnak előtted. Szelektálj idő-ráfordítás, szeretem-nemszeretem, sürgős, fontos kategóriákra. Ami kis energiát igényel, azon legyél gyorsan túl, és a nagyobb feladatokat hagyd későbbre. Készíts napi listát, és pipáld ki, ha egy feladattal már készen vagy - sokat jelent majd az elégedettség-érzés, hogy ennyivel is kevesebb van már előtted.


2. Válaszd szét az operatív és a kreatív feladatokat. Az operatív pl. az e-mailek megválaszolása, telefonok elintézése, ügyintézés, vagy a bevásárlás. Kreatív a cikkírás, előadásra készülés, tervezés, vagy akár a sütés-főzés. Operatív feladatokra szánj naponta 1 órát, és ez idő alatt csak ezzel foglalkozz. A kreatív feladatokra igény és lehetőség szerinti időt szánj, és akkor is csak azzal foglalkozz.


3. Alakíts ki szokásokat, pl. vasárnap reggelente mindig írsz egy heti/napi tervet, amit mindig betartasz, bármi is történjen. Ebbe a tervbe a munkával és a háztartással kapcsolatos feladatokat is foglald bele. Nagyon jó, ha órarendet készítesz magadnak - és be is tartod. A pihenő-idő és én-idő is legyen beírva a naptáradba!


4. Legyenek pontos céljaid mind a munkádban, mind a magánéletedben. Ezeket a célokat egy hónapra, fél évre, egy évre, sőt, akár több évre készítsd el előre.


5. A céljaid pontos határidőhöz kötött célok legyenek. Csak akkor fognak működni.


6. Ha valamivel nem bírsz már el egyedül, akkor szervezd ki másnak, keress segítséget akár a házimunkában, akár bizonyos feladatok ellátásában, amihez nem kell feltételnül a te tudásod. Például egy nagytakarítást, lomtalanítást nem biztos, hogy egyedül kell végezned, vagy a családtagjaidat kell segítségre kényszerítened. Lehet, hogy ez idő alatt több pénzt keresnél, mint hogy azzal terheld magad, hogy mégis, mikor fogod végre megcsinálni.


7. Tudod, hogy lehet megenni az elefántot? Ha kisebb részekre vágod, és csak azt az egy részt látod magad előtt. A nagy feladatokat is bontsd részleteire, és csak azzal foglalkozz, ne engedd, hogy a nagy dolgok, amik előtted állnak, jó előre betemessenek.


8. Amikor csak lehet, minden jó érzéssel töltsd meg a munkával töltött időt. Zene, finom falatok, óránként egy kis séta, bolondozás, torna, kétóránként egy tea, kávé, beszélgetés valakivel sokat segít azon, hogy jókedvűen végezd a nemszeretem munkákat is. Az illóolajok is sokat segítenek. Nagytakarításhoz, lomtalanításhoz pedig jár a jó ital, kényeztető étel is!

26 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page